Sunday, November 22, 2009

seminggu di kampung

salam semua..

i am home... heyya homey ~~!
well, actually aku ni tak de la duduk kat kampung tu seminggu tapi ....lebih
tau x?...waa... 9 hari tau.. peh, sedih aw tinggalkan notebook ni lama-lama..
hehe.. tapi x pe.. sekarang aku da balik !!!

maksudnya aku da berjaya pergi n balik naik flight sorang-sorang..
ahha.. ayah, len kali kalau nak suruh orang pergi pun, kena la ajak adik-adik aku sekali..
sorang-sorang kat kampung x bestlaa..

nak kawan dengan kambing ngan lembu pun..
kat sini hujan.. musim tengkujuh kat pantai timur ni..
so, x nampak la spesies tu keluar kandang..haha

aku ada banyak sangat citer..
nanti terpanjang lak, jadi cerpen.. x de orang nak baca..
so, aku ringkaskan je la ey ?

kat kampung, aku belajar banyak nilai-nilai murni..
mungkin situasi yang berbeda tetapi menuntut kepada nilai murni yang sama..

= = sabar = =

~ aku teman mak ( i called my nanny -mak) pergi klinik kerajaan. ambil ubat coz mak ada penyakit darah tinggi. so, tiap 2 bulan sekali kena datang sini. aku jejak je langkah kat klinik tu semua mata memandangku.. aik, tudung aku senget ke?. maybe diorang pelik coz x pernah nampak aku datang kat situ en..haha..tunggu punya tunggu, daripada pukul 9.30 kitorang datang.. pukul 11 baru keluar dari situ..

mak aii.. berejam-jam duk dalam klinik tu.. apa aku buat?.. disebabkan aku ni pemalu la bagai.. aku duk je la diam-diam kat kerusi.. mata kelip-kelip pandang dinding yang x de tulisan.. ahha..
ni yang mengajar aku erti sabar... sabar coz orang lain ada turn masing-masing, sabar sebab pekerja tak de la ramai sangat, tapi patients berpuluh-puluh orang, sabar sebab klinik tu punya sistem agak x sistematik.. sabar, sabar

tapi en.. rasa sayu menyelinap dalam hatiku.. kala melihat warga tua menghabiskan sisa umur mereka di klinik-klinik kerajaan. menunggu giliran untuk dipanggil oleh doktor dan dengan sabar, beratur untuk mengambil ubat-ubatan..

sehingga aku terfikir..
apakah aku akan menjadi seperti mereka juga ?

~ selesai je urusan kat klinik tu, aku dengan mak pun nak pergi la ke pasar pasir puteh.. nak pergi pasar ni kena tunggu prebet sapu, kalau nak naik teksi mahal ( tu kata nenek aku la)..so, aku ikut je walaupun duit aku sebenarnya cukup je kalau nak ambil teksi tapi mak kan lebih biasa dengan tempat ni..

lama la gak nak tunggu kereta prebet tu sampai. lagi sekali aku diuji yang memerlukan aku untuk sabar.. kening ni da nak bercantum, punya la berkerut-kerut.. kaki hentak2 tanah perlahan.. mata membuang pandang ke arah sekeliling kawasan.. snap.. cantik! bumi yang masih bermandikan warna hijau.. kawasan padi.. rasa tenang mula mengalir di dalam hati menghalau perasaan resah menunggu menjauh pergi.. ( pe hal ayat camni ni? )

= = berani = =


~ habis je balik dari pasar tu, aku terus jalan melulu ke pintu pagar rumah.. tangan kiri dan kanan sarat memegang beg-beg plastik yang berisi t-shirt, keropok n sos cili.. guess what?.. aku ternampak seekor binatang yang panjangnya lebih daripada pacat yang aku geli tetapi spesies ni memang digeruni ramai.. ular tau x ?...waaa, ular tu merayap menyelusuri longkang si sebelahku. alhamdulillah la, dia x naik atas tanah n kejar aku..

aku pelik.. asal aku x menjerit or lari je time ternampak ular tu ?.. maybe sebab letih sangat kot but until now i am still weird why my reaction is just like that .. macam la berani sangat.. aha..
tapi sebenarnya kaki aku da menggigil, muka x payah cakap r, terus pucat.. kemudian, aku mengalihkan pandang ke arah mak yang tinggal hanya beberapa meter dariku..

menyedari tingkahku yang pelik, mak segera bertanya :

mak : kenapa?.. ada ular ke?

aku mengangguk perlahan.. mata da macam nak berair tapi tahan je... ni bukanlah kali pertama aku berjumpa dengan ular dengan mata kepala sendiri tapi serius ar aku cakap, kalau boleh aku da x nak jumpa dah dengan engkau.. geli, gerun, takut bertukar menjadi satu - gegetak .. haha

~ hmm.. aku yang berjaya pergi n balik sorang-sorang naik flight kira sebagai berani gak en ?.. aku yang x tau apa-apa pasal martial art.. n then ambil cab daripada lapangan terbang menuju ke rumah mak yang mengambil masa kira-kira satu jam, aku rasa tingkahku yang amat berani..

ingatanku kuat mengingat.. pesan ayah, jangan lupa tengok plat kereta teksi tu.. takut apa-apa jadi nanti susah pula.. so, tu perkara pertama yang aku buat..

dalam cab tu, aku memilih untuk duduk di belakang.. dekat dengan pintu.. apa-apa hal, boleh lari dulu.. bukan sebab tak percaya, tapi lebih kepada waspada.. sedangkan haruan ada yang memakan anak inikan pula orang lain..

hampeh, dalam cab tu plak sempat aku tertidur..waa, bila terjaga tu memang tekad ar x nak tidur balik walaupun mata kuyu semacam.. haha..

jaga diri, athirah
.. hati sempat memesan..

= = syukur = =


~ syukur sebab aku masih punya mak.. walaupun seorang.. nenek yang lagi satu da meninggal masa aku form 2 .. kalau atok plak, dua-dua belah da meninggal sebelum aku lahir ke dunia lagi... so, kena la appreciate yang masih ada lagi, betul tak ?

~ actually, result exam da keluar time hari jumaat.. masalahnya kat kampung aku ni x de internet ( i mean kat rumah nenek ar).. so, kena la tunggu sampai hari ahad, balik rumah and then baru tau keputusan..

walaupun 2 hari aku menunggu, terasa seksa yang amat bila menerima mesej :

"athirah, ko dapat berapa ?"

waa, aku tak tau ar result aku berapa..

so, bila balik rumah je, first thing first buka web usim dulu ( itu pun setelah membersihkan diri n solat maghrib dulu.. punya la saspen )..

alhamdulillah..
result aku okla..
x perlu dinyatakan disini..

aku bersyukur coz memang tu yang aku usahakan ..
korang nak cakap aku dapat 4 flat memang silap ar..

aku x de la study gila-gila,
time study, study..

pukul 11.30 malam tepat je..
aku terus masuk tidur..

aku x de ar stay up macam orang lain ..(kadang-kadang terpaksa stay up gak)
kira cara orang belajar kan berbeza-beza..

yang penting kena uruskan masa dengan baik n buat jadual..

(n_n)v

itu sahaja yang mampu kucoretkan buat kali ini.. terima kasih buat yang sudi membaca..

-seKian-

13 comments:

valeria said...

salaam alayk ukhti athirah..

hehe..

temankn ur granny ea..???

besh'y..blek kg..

so long as granny n u masih dberi nafas nyawa n nikmat iman serta islam..
(alamak..pehal ayat aten len mcm je nh..???)

blek la kg ag..sbelum nnt rindu-rinduan..
hikhik

ichiexe said...

kih3....
nk tergelak ak bce..
jmpe ular??..kah3 XD
mmg lawak abez..
mata siap berair lak 2..haha

nek flight??
da lme gler ak xnek flight..huu
first n laz ak nek tyme tadika..tyme 2 g langkawi..

yg pnting...ko rlek je..kih3

tepianmuara said...

tsnyum2 ak bce post nh..smbil jeles xtentu hala
uih!
nak blik kg!!

xpe2,kat cni da nmpak 'sawah' nk membesar spnjng jln nk g jamiah..buat pngubat rindu kg...ha

(pujuk dr sndiri...)

Athirah said...

> fathin aqila

aah.. kita teman nenek .. huhu..
pastu dipaksa masak, makan dan tidur..
haha..

nak wat cane en..
cucu pertama kesayangan.. huhu

x pe.. awak tabah ey kat sana..
ti kita jumpa kat tasik puteri..
haha.. nama je satu perumahan..
tp jarang sangat nak jumpa..

i mean bila aten balik..
i am waiting.. (n_n)


> ichiexe

ceh.. kecut aw jumpa ular..
eleh, bajet berani aa tu..

ade bran ?.. :P


> tepian muara

apa maksud ko dengan 'sawah'..

x pe..ti ko balik ar..
raya tahun depan ke..
ilek2.. teroka bumi jordan tu puas2 dulu keh..

habibwafiy said...

salam..
bgus r thirah..
cucu sejati..
mesti blik uma tmbh brat bdan..
hehe
btw,mabruk alaik ats result y kuar 2..
(nk ckp arab sume xgheti)
=P

Athirah said...

> habibwafiy

haha..
tambah berat badan ?..
angan2 nak tambah ar sket berat ni..

at last, i lost 3 kg..hu

thanks..
kita sama-sama buat yang terbaik kay..
(c_c)

tepianmuara said...

ladang gandum!

cam dlm iklan koko crunch tuu..
lalala...
yup,teroka bumi nh dlu,,

Athirah said...

hoho..

ok.. tu peluang ko..
just grab it..

ichiexe said...

hoho..
meh ak bwk ko g zoo..(^_^)

Athirah said...

haha..

pergila sorang2..
aku cabar ko..
pegang anaconda.. hahaha

:P

dEe-Nie said...

woah. tak sngka athirah seorg yg brani giler. yg nek teksi tu yg mcm mnunjukkan mmg brani giler nak mati. lagi2 tertdur.. uishh.. len kali bhati2 tau. lgkah berjge2.. tkut jugak ni.. perkhh. apa2 pon.. mmg syok en blik kg wlpun trpkse keseorgan! hehe.

Athirah said...

> deenie

yup.. takut tu memang la ada..
nak wat cane en.. da membesar.. hehe

mana-mana kampung pun memang best..
eii, tak sabarnya nak balik lagi..

9n_n)

SyAKir uZaiR said...

wahh..
mcm2 pngalamn kat kg..
mnarik nh..
haha=D