Tuesday, November 10, 2009

kartun betul !

sejak kecil, kita biasa menonton kartun en ? tipu la kalau time kecik-kecik terus pi tgk hindustan n then leleh en ?.. haha

ok, sekarang.. aku nak jadi pengulas kartun x bertauliah la pulak..hu

first n foremost, kartun sailormoon..

seingat aku, ni la kartun first yang aku suka sejak 5 tahun lagi..
waa, kenapa aku suka ? let it be a secret..haha

x de la.. maybe sebab semua sailor-sailor ni guna nama-nama planet en..
so, macam best je bila sebut nama diorang..
lagi satu.. semua kartun dalam citer ni memang cute + cantik + hensem..he

dalam sailormoon ni,
dia menekankan aspek persahabatan yang tinggi..
macam mana susah ke senang ke.. still bersama..
well, x de la tengok kartun n x dapat apa-apa input en..huhu

kartun kedua yang terpilih ialah dragon ball


dragon ball best la gak.. boleh kasi 3 bintang..
gambar yang cantik-cantik..

kira bila berlawan dengan musuh, imej2 x nampak kaku..
nampak macam real..

klu dragon ball, dia menceritakan kisah hidup Goku yang bertekad mencari 7 dragon ball..
tujuan Goku adalah untuk bertemu dengan naga dan memohon 3 hajat..haha

memang mengarut, awal-awal lagi memang gelak je..
ade ke pegi cari bola-bola macam guli sebab nak tunaikan hajat ?.. sesat betul..
tapi aku tengok jugak..adeh

pandang je gambar ni.. semua orang mesti kenal en.. doraemon

ceh, tujuan doraemon dihantar ke dunia sebab nak tolong nobita..
but i wonder.. doraemon tu tolong ke lagi merosakkan nobita yang sedia pemalas tu..
nobita.. nobita.. =P

tapi melalui doraemon juga,
kita dapat melihat pelbagai inovasi dan alat-alat untuk membantu manusia..
x mustahil bukan untuk kartun ini menjadi ilham bagi syarikat-syarikat elektronik dan komunikasi ?..

satu rahsia..
kenapa doraemon x de telinga ?.. ahha
sebab telinga doraemon kena makan dengan tikus robot sebab tu la doraemon tu takut sangat dengan tikus.. fobia agaknya..

kalau detective conan pula.. aku suka sangat !

credits to Gosho Aoyama..
conan memang best..

cerita kartun yang matang..
konflik dan masalah yang ditimbulkan oleh penulis dapat diselesaikan dengan sangat baik..
jalan cerita pun suspen je memanjang, tu yang buat conan unik dari kartun-kartun yang lain..

bila conan bertukar je Shinichi Kudo.. saat yang paling best n romantik sebab Ran da lama tunggu.. haish ( kartun pun romantik athirah ni )..haha

sebenarnya.. lukisan komik menggambarkan penulis yang sebenar..
dalam conan, kita boleh tau yang penulisnya sangat kreatif..

kartun yang terakhir ialah ...jeng jeng jeng
Crayon Shin Chan.. haha

cerita ni pasal shin chan yang selalu blur n salah faham.. adeh.. budak yang susah diajar..
pemikirannya pun sangat teruk.. ada ke patut ***

so, citer ni menggambarkan pemikiran penulis dalam menggarap idea..
n sebenarnya agak tak sesuai untuk kanak-kanak..

x dapat banyak sangat pengajaran tengok citer ni..
tapi untuk 'relaks'kan minda.. boleh je

p/s : this post is just for fun.. take it or leave it !.. haha ~

6 comments:

SyAKir uZaiR said...

kesimpulan yg mnarik n tepat..
kantoi r ak pon ske tgk=p

pling bes conan..
haha
gosho aoyama mmg bjak n bpengetahuan luas walopon ak tau die msti wat research pasal rekod2 jenayah.hehe.

Hidayat AF said...

aku suke usop sontorian
sbb tu kisah bnar
yg berlaku kat parit sonto, johor
maybe coz ak ade kaitan kekeluargaan
ngan pembuat kartun tsebot...heehe

lg satu ak suke gak
anak2 sidek..
walopon ak x pandai
mghayun raket!!
yeahhh

Athirah said...

athirah > syakir

"kesimpulan yg mnarik n tepat"

i take that as compliment ?..haha

for sure la dia wat research coz cara conan selesaikan masalah tu pro semacam.. or maybe dia pun seorang detective yang pandai melukis ?

who knows ?

Athirah said...

athirah > hidayat

yup..usop sontorian pun best..
tapi citer tu en da lama..
da x tengok da..

anak-anak sidek..citer yang menarik coz kisah benar gak..

tapi sekarang da ada komik super "anak-anak sidek" yang selamatkan dunia.. x best sangat..

yang dulu punya lagi best..

ichiexe said...

hihi..xsangka citer2 jpun gak yang lekat kat ati ek..hehe

as long as u like...no prob

Athirah said...

haha..

kartun jepun memang la best,
tapi kalau drama..

korea tetap menjadi pujaan hatiku..
hu