Monday, March 9, 2009

anda tua?

pernahkah orang lain memanggil anda dengan panggilan untuk orang yang lebih berusia.contohnya,kak..kalau aku, lebih dari pernah. look at this:

kes 1 : ada sorang laki yang datang mengambilku untuk belajar memandu. aku ingat dia ni dah masuk u ataupun dah kerja. dari hari pertama dia memanggilku dengan gelaran "kak". hmm,aku layan je la. ceit.at last, baru aku taw yang kitorang ni sebaya..waa, teruk betul. am i look too old? huhu..i am so grateful with my face, okay!

kes 2 : aku pernah masuk sebuah farmasi.n ada sorang akak ni yang muka dia agak-agak nak masuk 30an. dia keje kat situ. bila aku menapak kat farmasi tu,dia terus layan n tanya "ya, akak cari apa?"..terkejut betul bila dia panggil aku macam tu..padahal masa tu baru form 5..haha..aku pun apa lagi,terus berlakonla jadi 'akak'.hehe~

kes 3 : keluargaku shopping di sebuah pasaraya. ada sorang makcik ni, dia panggil aku..dia nak offer pasal barang yang dia jual la. mula-mula dia tanya,"adik ni study kat u mana? ke dah kerja?"..hehe..aku jawab soalan tu dengan tersengih-sengih.."saya tengah tunggu result SPM la, makcik"..

aku tak taw la kenapa first sight orang ingat aku ni lagi tua..
tapi bak kata azfar(adik ke-3) muka kak long matang sket kot..
haha, ye la tu.

banyak lagi experience macam tu, tapi tak ingat sangat la..
as a conclusion..

hehe,sesapa yang ada experience macam ni, bolehla share ngan kita..daa~

5 comments:

Wardah said...

kita pun slaloo dipanggil kakak...klu bgtau umur sebenar diorg x percaya...pelik gak...muka matured sgt ke...klu perempuan yg pggil terasa gak yg kita ni nmpak tua...tp klu lelaki x kisahlah...rasa mcm dihormati brbanding panggil adik...tp apapepun thanks kat org yg panggil kita kakak...mengingatkan yg kita ni dah makin berusia...bkn muda lagi nk enjoy2, nk relax2 kat dunia ni...nak relax kat syurga nanti...kita ni hamba jer...

Athirah said...

yup..betul tu najwa,
tapi muka awak lagi matured la dari muka kita
klu awak ckp awk da keje pon org percaya taw!

nextGEN said...

agk2 an,which one's better??
orang ingtkn kte lg tua or mude??
4 me,rse da jemu dgr owang ingtkn ak dak skul rndh..haha..kidding
tw a mke awet mde..xyah a puji lelebiy..

NUR azua LIYANA said...

hmmm...
to nextgen:beta rase anda perasan.
lalalalaa~

well..bgs jugak kalo dianggap tua pon.
org respect ckit.
hehehehe

matadore said...

kak ahtirah

org sll tny kite keje kat mane..
hahaa