Thursday, May 20, 2010

thomas n uber cups

assalamualaikum w.b.t

piala thomas n uber da lama berakhir en..
since blogger2 yang aku kenal x de pon post pasal mende tu, so biar aku yang buat.. :P

okay,
kita mula dengan piala uber dulu..

for those who interested, piala Uber ni just melibatkan pemain badminton wanita sahaja..
Malaysia memang tak dapat masuk semi-final..
kalau tengok cara diorang main, memang tak cukup preparation..

fizikal dan mental..

tapi, kalau tengok semangat..
memang berkobar-kobar..

wa salute sama lu..
tapi kalau tak sedia, tak jadi jugak en?

tak pe lah,
tak menang sekarang,
menang yang akan datang punya game..
okay?

kalau semua orang nak menang,
sape nak kalah en?.. beralah sket..

sekali kalah, tak bermakna kalah selamanya kan?

ia bukan pasal berapa kali anda jatuh,
tetapi berapa kali anda bangkit daripada kejatuhan itu..
that's matter.. ;)

pemenang Piala Uber - Korea

Korea bertanding dengan juara bertahan iaitu China dan dapat mengalahkan mereka dengan straight game .. 3-0..

suatu kemenangan yang mengejut, malah Korea x expect pun diorang boleh masuk final..

yang menang tak selamanya menang.. betul tak?

even, bila tengok Wang Yihang (China) yang diangkat menjadi pemain badminton no 1 dunia dikalahkan oleh pemain Korea ( x ingat nama ) yang hanya mendapat ranking ke-16 dunia..

see?.. expect the unexpected :)

* * * * * * * * * * *

next, piala Thomas

expectation rakyat Malaysia sangat tinggi untuk menang piala thomas..

sebab apa?.. sebab piala thomas n uber berlangsung kat stadium bukit jalil, Malaysia..
so, pemain2 badminton dan rakyat Malaysia berharap dapat mengulang sejarah kemenangan piala Thomas pada tahun 1992..

yeah.. mereka dapat masuk semi-final dengan mengalahkan Denmark 3-2

tapi dalam semi-final, Malaysia bertembung dengan China..
*musuh sejak azali dalam arena sukan badminton ni..

Lee Chong Wei (Malaysia) terpaksa tunduk kepada Lin Dan (China)..
ini adalah pertembungan mereka yang ke-32..
4 kemenangan berpihak kepada Chong Wei, manakala selebihnya milik Lin Dan..

ternyata Malaysia kalah straight game dengan China .. 0-3

Pemenang piala Thomas - China

tapi, Lee Chong Wei has mentioned earlier, they have been prepared from the early years..
credits to them..

aku ?

terkilan..
bukan dengan pemain2 badminton..

tetapi dengan sikap sesetengah rakyat Malaysia..
sorak bila menang,, boo bila kalah ??

apa ni ?
kita sepatutnya terus menyokong mereka supaya bangkit dari kekalahan dan tidak berputus asa untuk terus meraih kejuaraan demi kejuaraan..

kadang2, kita terlupa bahawa mereka telah berhempas-pulas membuat preparation, bermandi peluh, bernanah telinga terpaksa dengar 'lecture' coach2 mereka.. kita seperti tidak kisah, malah boo pula bila mereka kalah?,.. aiyaii.. tak baik laa


Majulah Sukan demi negara

psst : from my vantage point, we ought to have the second Sidek in order to bring back the 'victory'.... *grinning

4 comments:

azni_1405 said...

ak no komen,,sbb adk2 ak ja yg mnt..hampeh tol ak nih!!haha..

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

ni y aku syg adik ko lebih ni..

mana semangat kesukananmu?
haha~

valeria said...

hahaha..cantik la ayat athirah
*bley apply jd moderator malaysiakini*

"sorak bila menang, boo bila kalah"

1st class facility, 3rd class mentality?

fyi, though egypt got d 'downest-lowest' infrastructure, with badly-constructed building, over-populated citizens, vast gap difference between social strata n lots n lots of stinky poor, homeless ppl..still they are very PROUD of their nation.

not to mention their unbelievable 'perasan-bagus' attitude.
everything of EGYPT'S is excellent!

n of kos, they stand together supporting their footbal team.
*coz they r soooo good in dat game*

n i found it good.

aten sebut egypt coz im now currently in egypt ^^v

org y di-boo itu malaysian jugak kan..? so, they r boo-ing their own country. oh, man..how gross.

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

> fathinqila

certain je y bersikap camtu..
tp still annoying r..

sokonglah Malaysia..
=)weee