Monday, May 10, 2010

dengan izin-Nya

assalamualaikum w.b.t

kita sebagai orang muslim yang mukmin mestilah mengakui keesaan Allah kan?
yang bermaksud Allah itu Esa pada Dzat-Nya dan sifat sifat-Nya..

semua yang berlaku di atas muka bumi ini adalah dengan kehendak Allah

- nasi tidak mengenyangkan, tetapi Allah lah yang memberi kita rasa untuk kenyang

- air tidak menghilangkan dahaga, tetapi Allah lah yang menghilangkan dahaga kita

ada manusia yang makan tetapi tak kenyang, dan ada pula manusia yang tidak makan tetapi kenyang

- pisau tidak tajam tetapi ia menjadi tajam dengan izin Allah

cuba kita imbas kembali sirah Nabi Ibrahim a.s tatkala baginda ingin mengorbankan anaknya iaitu Nabi Ismail a.s.. walaupun pisau yang dibawa baginda telah diasah sehingga tajam, tetapi pisau tersebut tak lut walau sedikitpun pada badan Nabi Ismail a.s.. Lihatlah kekuasaan Allah Yang Maha Kuasa.. Subhanallah..

- api juga tidak panas membakar, tetapi Allah lah yang menjadikan ia panas.. bukan sebab Dzat api itu, tetapi sebab kehendak Allah..

lihat pula pada kisah Nabi Ibrahim juga.. tatkala Namrud mengarahkan supaya Nabi Ibrahim a.s dicampak ke dalam api yang menjulang marak, maka Allah berfirman kepada api supaya menjadi sejuk.. akhirnya, Nabi Ibrahim a.s berjaya keluar dari api yang marak itu tanpa luka dan terbakar walau sedikit pun.. see ??

kenapa aku cakap semua ni ?

sebab aku nak ingatkan diri aku dan sahabat-sahabat semua...
segala apa yang berlaku di atas muka bumi ini adalah dengan kehendak dan izin Allah s.w.t

ini soal akidah..
jangan buat main2

aku masuk usim bukan sebab aku tak layak nak fly, tapi sebab Allah dah tetapkan macam tu..

so, kena ingat apa yang Allah pilih untuk kita adalah yang terbaik untuk kita..

kita kena redha dengan ketentuan-Nya..

Allah adalah pencipta manusia.. maka sudah semestinyalah Allah tahu apa yang terbaik dan yang diperlukan untuk manusia tersebut..

semoga kita tidak lupa bahawa rukun iman yang ke-enam adalah beriman kepada qada' dan qadar

May Allah Bless Us

4 comments:

aeisyulillah said...

siapa kata kau masuk USIM sebab tak layak nak fly?

Kejam betul.

Allah knows best. Nabi Zakaria AS dan Yahya AS digergaji dan dipenggal walau pada hakikatnya Allah bisa sahaja menjdikan pisau tuh tak tajam.

Tu semua hikmah Allah nak tetapkan, tidak untuk kita, untuk orang lain.

Subhanallah, hebatnya Allah!

azni_1405 said...

ni ap kes cakap layak fly ke tak nih..kot ye pon..bagi ler analogi lain..ni macam org nga jao+kici+mkn ati daa~

jgn sedey2,,teman dr jb terbang ke rawang..naik ktm lg,,

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

> aesyulillah

naaa.. tader pape la
btw, thanks


> azni

bila nk dtg ?
ko ni, nanti aku tertunggu2 kat ktm tu ko x sampai siap laa..

haha.. men2 je la :)

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

dear reader,

hehe..
jangan salah faham ya dgn maksud saya pasal usim tu..

tu just contoh je..

pape pon,
thanks kepada yang concern2 tu

i really appreciated it..