Saturday, December 5, 2009

ujian

setiap dari kita tidak terlepas daripada ujian kehidupan..
ujian-ujian yang datang kepada kita sebenarnya bertujuan untuk mengukur sejauh mana keimanan kita kepada-Nya..

dan kadang-kadang,
ujian yang ditimpakan kepada seseorang bukanlah kerana mereka sendiri..
tetapi untuk menguji reaksi orang sekeliling apabila kita ditimpa musibah..

ujian untuk setiap orang berbeza, bukan ?

teringat aku dengan ayah.
ayah ada penyakit diabetes..

kesian ayah..
aku hanya mampu memandang simpati..
kalau nak empati, aku tidak mampu..
membayangkan dan cuba merasai kesakitan yang ayah rasa..

gula dalam darah ayah da tak terkawal,
setiap hari,
ayah kena inject dengan insulin supaya dapat mengawal keadaan gula dalam darah..
bak kata ayah "kena jadi doktor sendiri"..

lepas tu,
kena test darah..
kalau orang biasa - 5.5 ml mole..
ayah - 15 ml mole.. tinggikan gula dalam darah ayah ?..

dulu, time kecik-kecik..
aku rapat sangat dengan ayah..
nak pergi mana-mana pergi ayah..
pegang tangan ayah...
suruh ayah dukung laa..

tapi sekarang,
aku da besar..
macam lebih rapat dengan ummi..
kongsi minat yang sama pun dengan ummi...

kadang-kadang,
aku melawan cakap ayah..
tak buat pun apa yang ayah suruh..
teruk kan aku ni..

aku tak nak sampai satu masa aku menyesal sebab tak balas jasa ayah..
sebab tak buat apa yang ayah suruh,
sebab sakitkan hati ayah..

jauh di sudut hati aku,
aku sayang sangat dengan ayah..

tapi,
aku tak tau nak buat apa..
sayang tak terluah..

sedaya-upaya..
aku akan cuba untuk ubah diri aku..
rendahkan emo aku..
jatuhkan ego aku..

sebab aku tau..
"Redha Allah bergantung kepada redha kedua ibu bapa"

sampai ada yang cakap..
syurga itu dibawah tapak kaki ibu..

so, kenapa susah sangat kita nak buat baik dekat ibu bapa kita ?

siapa yang tak nak kita masuk syurga ?
pastinya iblis dan syaitan, bukan !

sebab iblis dah berjanji depan Tuhan..
membuat segala tipu daya bagi menyesatkan anak-anak adam..
dam meramaikan penghuni neraka..
aku tak nak masuk situ..
aku tak nak masuk neraka..

ibubapa..kunci..syurga..iblis..escort..neraka..

pasti anda boleh menyelesaikan ayat diatas bukan?..

selagi nafas dikandung badan,
biarpun jasad dimamah usia,
jangan lupa tanggungjawab kita kepada Tuhan,
jangan lupa tanggungjawab kita kepada ibu bapa..

lakukan perubahan..

mulakan sekarang,
mari bersama saya !

6 comments:

khaliesahkamal said...

atie..
kte penah tengok ayah atie..
mmg ksian..
moge anaknye bjaya dlm hdup
dnia akhirat..

kte yg muda nih pn lom tentu ley idop lmex..

(npe atie asik wat post yg sdeh2 je blkgn nih..hehe)

fiD said...

tabahkan idop ok,, time kaseh kat kamu, reuskan entry maam nie, dgn blog juga kite boleh tambah pahale.

valeria said...

as a creation of God..in fact, greatest creation of His..

kte ade byk tanggungjawab..
tunaikn HAK2 kpd
1. Allah
2. Rasulullah
3. Parents
4. Sahabat n ppl around u
5. Diri s'diri

Athirah said...

> khaliesah

ameen.. semoga semua anak-anaknya berjaya dunia dan akhirat..

kenapa kita wat sedih ?..
entah, maybe time nak post tu..
rasa sedih.. so, tulis la y sedih..

ti bila kita rasa gembira,
post yang gembira la kot..he
x janji aw ~_~

> fid

hmm.. hidup perlu diteruskan..
don't worry,
saya tak akan bunuh diri..okay..

> valeria

yup2.. tunaikanlah hak kepada yang berhak..

aeisyulillah said...

oh, ayah enti ada diabetis ke?

hmm, kalu ada anak yg solehah, hidup ayah enti lg manis dr darahnye.. insyaAllah..

Athirah said...

> aesyulillah

insya-Allah..harap-harapnya begitulah..