Wednesday, May 27, 2009

transformasi bermula

salam sume..
sorry kepada sume follower,
kita tak dapat nak update blog coz x de laptop..
hari ni baru jumpa komputer kat library..
wee..i am so happy..haha(evil laugh)

ok..
sekarang kita nak share ngan korang sume pasal pengalaman kita masuk usim ni..
hmm..

23 mei- sesi pendaftaran bermula..tanganku yang kecil dipaksa memegang begitu banyak borang, laporan x-ray dan handbag yang sarat dengan muatan..huh..so tired !..lepas tu kena dengar taklimat.bla.bla..

satu je benda yang terlekat kat kepala aku..
satu kata-kata dari lecturer yang agak memotivasikan diri..
"it is not how you begin, it is how you end it"

kata-kata ini amat memberi perangsang kepada diriku, walaupun aku memperoleh straight A's dalam spm..ini tidak bermakna perjuanganku telah selesai..banyak cabaran yang bakal aku hadapi untuk mengekalkan kecemerlangan yang telah ku kecapi..

bak kata imam ghazali, "perjuangan seorang hamba belum selesai selagi kaki belum melangkah ke syurga"..

24 mei- orentasi bermula..huu..not so bad..so far, so gooood..taklimat dan taklimat dan taklimat..can u imagine that?..da berpuluh kali aku menguap..
mendengar ceramah keselamatan dari pdrm, pastu ceramah keselamatan jalanraya dan akhir sekali ceramah keselamatan kampus..haha..aku terlena akhirnya..

pesanan penaja : jangan tidur masa taklimat..hehe


25 mei-pendaftaran kursus jek..pastu pegi library..wee


26 mei- aku kena amik english placement test versi writing..alhamdulillah, i manage to do it but not too well..just okayla..

petang pulak da start lecture, masa arabic..berhabuk ustaz tu cakap full in arabic..sume orang ternganga, berkerut-kerut..ustaz tu x cakap melayu langsung..adeh,macam pegi mesir plak rasanya..

3 jam dalam air-cond, sejuk sangat..macam pegi ireland plak..haha, even x pegi overseas pun, aku still dapat rasa suasana macam kat overseas..hehe (betul ke?)


27 mei- hari selasa ni plak kena presentation buat dalam group disussion..best la..pengalaman baru untuk pioneer macam aku..

petang macam biasa..lecture lagi ;)


28 mei- pagi ni x de mende nak buat..so, aku pegi library..pastu jumpa komputer ni ha..i am so over excited..hee..

petang ni lecture..besh3

kesimpulannya, aku dalam usaha membuat tranformasi mengubah nurul athirah yang childish kepada nurul athirah yang lebih matured dalam menangani masalah dan cabaran yang mendatang..

teringat aku pada kata-kata naib canselor,
"bukan tempat yang mengubah kita tapi kita yang seharusnya mengubah diri kita sendirI"

bahkan dalam Al-Quran sendiri, Allah ada berfirman.."sesungguhnya Allah x akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah nasib diri mereka sendiri"

sampai di sini sahaja celotehku pada kali ini..
till then~
may Allah bless !!

SALAM SAYANG DARI USIM

4 comments:

siti-situ-sana-sini said...

hoho..
tahniah ats transformasi yg mantap..

yeah, x lme lg kte pon akan mngikut jejak kwn2 yg mengalami evolusi kegembiraan sprti tira..
arapnye bkn reformasi yg negatif
wlupun diskriminasi antara negara menjengah..
hee~~

valeria said...

wish ya all da best..

atok said...

bestnya msuk u.
haha

Athirah said...

to hajar : whoa..ayat2..bomabstik sungguh..kita pon harap semua dapat mengubah diri ke arah yang lebih baik.

to valeria : thanks ek..

to atok : haha, ko ni atok..x masuk u ke? walaupun tua..x semestinya x leh balaj taw..haha.. anda sungguh perasan tua!!