Saturday, April 24, 2010

ana sayang ukhti

cuaca pada malam itu agak dingin..
angin sepoi-sepoi bahasa menyapa lembut ke wajah..
sungguh indahnya ciptaan Tuhan..

tiba-tiba... tut..tuutt..

satu mesej masuk

' aisyah, kak ummi nak jumpa dekat taman ..sebelum enti balik rumah'

aisyah membalas

'okay, ana turun sekarang'

maka bertemulah hati-hati yang saling menyintai kerana Allah..
bertemu kerana Allah.. berpisah juga kerana Allah ..

* * * * * * * * *

hmm.. sedihnya nanti da tak dapat jumpa dengan kak ummi.. mana nak cari pengisian lagi.. waaa..


ohh.. x pe.. aisyah kalau ada apa-apa masalah, jangan segan2 untuk contact2 akak.. insya-Allah, akak tolong.. aisyah dengan nabila pernah dengar tak tentang mutabaah ibadah?..

heh, macam pernah dengar je..*sambil tersengih-sengih..

iye? dengar dekat mana ?

(alamak, kena terus terang ke ni?).. actually, kami ada usrah dulu masa dekat sekolah.. ana dengan nabila dua2 naqibah.. memang ada jugak buat mutabaah ibadah ni tapi pernah la jugak record telur ayam je..(rasa segan menyelinap ke dalam diri)

i see.. senang la akak nak terangkan dekat enti berdua.. sebab enti da faham.. perancangan masa cuti nanti apa ye aisyah ??..

hehehe,, akak tau tak, banyaak benda ana nak buat kat rumah nanti.. nak online.. update blog.. cari info2 tentang Islam lagi.. cuba resepi baru.. hihihi, rasa cam tak sabar pula nak balik ni.. *teruja betul

akak harap enti berdua gunakanlah masa cuti tu dengan sebaiknya.. ni akak nak bagi mutabaah ibadah ni.. selang seminggu bagi report dekat akak guna mesej je...(sambil tersenyum manis)

Ibadah_________________________________ Minimum (dlm seminggu)

Tilawah Al-Quran_________________________ 1/2 juzuk
Qiam__________________________________ 3 kali
Dhuha_________________________________ 3 kali
Istighfar________________________________ 4 kali
Al-Mulk________________________________ 4 kali
Ma'thurat_______________________________ 4 kali

Alamak akak, kami kena buat jugak ke ni ? (soal nabila sambil berkerut)

hmm.. enti cubalah.. kalau balik rumah tu, selalu iman turun naik.. kita kena cari inisiatif supaya tidak terus hanyut lalai kepada-Nya

akak.. (soal aisyah)... macam mana kalau ana tak ikhlas ?.. kena report kat akak lagi tu..

ooh, enti cuba dulu.. lakukan yang mana mampu.. ikhlas tu akan datang kemudian ..

ek ????

* * * * * * * * * *

bukan senang nak buat benda yang kita tak biasa amalkan..

bukan senang nak jadikan ibadah yang sunat2 tu mendarah mendaging dalam diri kita

bukan senang nak jadi baik..

kan ?

but it's worth trying right ?..

even it will take me for ages

kita akan rasa kepuasan tu kalau dapat buat.

* * * * * * * * *

better late than never..

but it's better to not be late


1 comment:

fiD said...

syukur...

amalan mcm ni yg kite nak...