Monday, February 1, 2010

novel : plain jane

okay.. since balik rumah ni..
dapat satu simptom - update blog2 hari2 sebab kat kampus x sempat..

semalam,
ada baca satu novel ni..



Tajuk : Plain Jane
Tulisan : Nurul Syahida
Keluaran : Buku prima

cerita ni mengisahkan seorang perempuan, Situ Nurbalkis yang agak berisi...
hidup dengan tohmahan yang dia tak de boyfriend (perlu ke?..:P )
sebab rupa pun biasa2 je.. tapi ada sekumpulan girls ni yang macam berlagak dan guna Girls Power (haha..perasan la senang ckp)..asik kutuk Balkis..

kat tgh citer, dia berjumpa ngan seorang lelaki..nama Zaniel..
workholic, gaji RM 4 K (klu citer, apa2 bleh goreng en?), sukakan kesempurnaan (perfectionist ar kiranya), sanggup bekerja keras utk dapatkan apa yang dia nak..

cth : dia berjaya bangunkan balik syarikat ayahnya yang hampir muflis dan jatuh bankrupt..

sedaya upaya, Zaniel cuba mengubah Balkis.. Dari seekor itik hodoh jadi swan putih.. dari seorang yang berisi jadi seorang yang kurus sket.. dia paksa Balkis diet la n macam2 lagi.. baju pun dia belikan..semua standard KLCC..

Balkis pun da macam berubah.. arrogant bila cakap dengan bestfriend, dengan adik-beradik..dengan family..

maybe dia terikut gaya Zaniel tu..sampai satu masa, dia sedar.. kenapa Zaniel tak boleh nak hidup dengan cara dia sendiri? kenapa sampai semua benda nak kawal? kenapa tak terima dia seadanya ?

n then..ok as you know.. diorang break up.. (klu cintan cintun ni, wat sakit hati je..baik tak payahla aku nasihatkan korang)

you know what,
jodoh dia sebenarnya dengan Apis Milo..
cashier kat kedai makan..
nama hafizul, suka minum air milo kotak sahaja,
tapi sebenarnya ambil sarjana juga pada waktu malam..
seorang yang serasi la dengan Balkis ni..
terima dia seadanya..

ok habis citer ni..

ISTINBAT (hehe, cam buku sma lak)
- kita tak perlukan orang yang mahukan kita menjadi seperti apa yang mereka fikir.. sebab kalau nak ikut kata orang.. sampai bila2, kita tak dapat nak puaskan hati semua orang..

- orang yang sayang kita, adalah orang yang menyayangi kita seadanya.. bukan yang mengharapkan kesempurnaan sangat sebab kita semua adalah manusia yang tidak sempurna..

- baca novel ni, sedikit sebanyak bagi impak kat cara aku berfikir.. kadang2, fikir lain dari orang lain.. fikir jauh ke hadapan.. nak buat apa2 keputusan, fikir masak2.. jangan men buat keputusan je..

- pengajaran yang paling best : kita tak perlukan seorang lelaki kaya yang handsome, ada segala-galanya tetapi tak menerima kita seadanya.. kita cuma perlukan seorang lelaki yang sederhana, yang memahami dan menerima kita seadanya..yang boleh berkongsi buah fikiran.. teman di kala senang dan susah (aku kalau masuk mood jiwang ni, da terbang di awang-awangan..haish)

p/s : i am not keen in marriage ek ! sapa cakap macam tu, memang aku cili mulut dia ..baca novel, satu cara utk release tension walaupun tak de la tension sangat.. hehe..

ok..tata..

6 comments:

matadore said...

ahaha :D

FuadShahLim said...

hehehe XD .. hnye mampu tergelak..

Athirah said...

> farha n fuad

huhuhu..
hahaha..
hehehe..
hihihi..
hohoho..

lagi ape?

FuadShahLim said...

hwa3
hik3
kah3
kih3
n many more..
ngee~~

matadore said...

ahaks :D

Athirah said...

udah2 la tu k..
hehe.. ciao~