Saturday, February 13, 2010

contohi yang baik

assalamualaikum..

tetiba rasa rajin nak update blog kayu ni..hehe

selalu en, kita nak contohi siapa? i mean, orang yang korang jadikan inspirasi untuk terus berjaya dalam hidup ? orang yang korang jadikan contoh tentang usaha mereka menghadapi ujian2 yang mendatang dalam hidup?

actually, tak kesa la sape pun korang nak ikut..
sama ada islam or non-muslim, selagi benda tu baik.. why not kita ikut?

bukan nak cakap kita ni baik atau orang barat tu semuanya salah..
kadang-kadang, apa yang mereka praktikkan dalam hidup tu lebih baik dari kita..

contoh:

- apa yang diorang makan .. lebih kepada sayur-sayuran dan makanan yang fresh2.. kurang berminyak.. so, benda ni dapat mengelakkan kita daripada dapat penyakit2 yang membahayakan kesihatan.. amalkan gaya hidup sihat !!

- misalannya, kalau ada orang2 tua, kanak2 ke yang nak lintas jalan.. terus diorang stop dan bagi mereka jalan dulu.. see?.. bukan nak kata orang kita jahat, tapi semuanya bergantung kepada sikap.. agak tak sedap bukan, bila negara dikatakan mempunyai kemudahan kelas pertama tetapi minda kelas ketiga.. xxx??

- lagi satu, most of them.. once they get married, they will fight for their marriage until the last breath.. so, kalau korang kat sana,, mesti nampak orang tua2 jalan2.. holding hands.. kira cinta sampai akhir usia.. itulah namanya cinta sejati..sweet kan ? ~~ moreover, they always showing affections.. bukannya bila da kahwin, terus terbang pinggan mangkuk.. itu sangatttt tidak bagus.. noktah .

apa yang aku cakap bukan bermaksud kesemua mereka baik.. tidakkk (fahamkan ayat ini!)
tapi, kalau benda tu baik n datangkan manfaat untuk kita..
why not kita ikut ? as long as benda tu tak bertentangan dengan syariat dan menambahkan kebahagiaan dalam hidup..

life is good..
chill.. serenity.. keep smiling..