Thursday, June 23, 2011

cinta itu fitrah

serius, segan nak cakap pasal ni..

tapi kena share gak since shortsem ni belajar fiqh ibadat dan munakahat..



lately dapat quote yang best - mantap gila daripada ustaz2.. budak2 yang belajar pun mata besar bukan main... sheesh~


1. kamu semua ni kena yakin dengan qada' dan qadar. jodoh ni kamu jangan risau la.. jodoh ni ibarat bola yang melantun-lantun, ke kanan .. ke kiri (adira da buat muka pelik.. haha)

lepas tu,tapp jatuh ke hati.. -ustz aunurrochim-

(haru betul)



2. jangan bina perkahwinan atas dasar cinta,tapi binalah cinta atas dasar perkahwinan ( quote ni dapat sambutan dari kami.. masing2 sebut uuuuu..) -ustz aunurrochim)


3. yakinlah ada 'orang' untuk kita. benda ni la yang menguji sejauh mana kita beriman dengan qada' dan qadar.

jangan risau.

jika kita dapat ditakdirkan beroleh nikmat kahwin di dunia, alhamdulillah.

jika ditakdirkan kita mati sebelum berkahwin, insyaAllah kita akan bertemu pasangan disana nanti

-ustzh kausar-



4. untuk perempuan, jangan takut jika dilabel 'jual mahal' kerana harga dirimu memang mahal -ustzh kausar-



5. rasa sayang itu datang dengan tanggungjawab. jika benar suka, maka risiklah. itulah cara islami -ustz norzafry-



6. kejar cinta Pemilik cinta sebelum mengejar cinta selain-Nya. -aku-



psst : again. segan nak post.. aiyayaa~

6 comments:

rimbunhijau said...

ukhti,

yg bola melantun-lantun tu bukan adira je buat muka pelik, ramai lagi kat belakang tu buat muka pelik... hihi

nurul atiqah mohd azman said...

ibarat bole melantun lantun...menarik2..haha.

K.A.M.I said...

ukhti3.... biarlah cinta itu yang melantun-lantun, tapi cinta kita kepada Allah biar statik...

kugantikan cinta 'mereka' buat masa ni dengan cinta akhawat kecintaan ku~

^_^

pu3 nonsense said...

salam thirah..wah pic kereta sakinah ye.. comelnye... ha sweet r kata2 ustaz n ustazah tu... smoga kita semua terpelihara...

-hazen said...

quote no 2 tu memang superb

finding serene said...

> rimbunhijau

haha..tp siyes, best la short sem ni..byk hikmahnya.. :)


> atiqah

tu la pasal. haru betul ustaz tu, selama ni belajar fiqh ibadat steady je, bila masuk bab munakahat.. ayat2 ustz tu memang cair la.. haha


> kami

cinta kepada Allah statik dan menaik.. tu pentingnya istiqamah kan?


>pu3 nonsense.

che'gu.. haha
yup sakinah.. u still remember my car?.. ahha, so sweet..

tu tandanya kena datang lawat kte lagi kat sini.


> hazen

yes, it is.
btw, first time visit kan?
ahlan wasahlan.