Wednesday, January 19, 2011

love- easy to play?

anda tanya saya soal cinta ?

haha.. maaf, saya tidak arif !
soal cinta apakah yang anda persoalkan?

aaa.. anda kata saya tidak ada perasaan?

saya tidak faham apa yang ada rasakan?

saya tidak lalui apa yang anda lalui?

saya rasa anda sangat kelakar
tipulah anda ni
saya pun manusia la..

tapi perasaan tu kena kawal
sebab tu memang fitrah
manusia kan suka berkasih sayang

awak rasa saya berkasar dengan lelaki?
haa? awak rasa macam tu ke?

saya macam tegas sangat?

jangan jual mahal sangat nanti tak laku?

tau tak apa yang saya rasa ?


jangan buka ruang ke jalan fitnah
jangan buka ruang itu!

biarlah.. tak payah nak mencari-cari
sebab saya yakin Allah ada yang terbaik untuk saya

dan saya pun belum tentu hidup lama
dan saya mungkin pergi dulu

kalaupun ada untuk saya
saya harap orang itu akan berkenalan dgn cara yang terhormat

tapi masanya bukan sekarang
not me, not now


saya takut kalau saya yang menjadi punca kepada kelalaian lelaki. sebab tu saya bertegas. saya harap awak faham.. eh, awak faham tak ?

no hard feelings + no heart feelings

thank you

* * * * * *

suka untuk berkongsi dengan anda semua satu artikel

baca yuk!!

I
I
V


Perkahwinan Atau Baitul Muslim (BM) merupakan satu urusan besar.

Saya katakan, ianya URUSAN AMAT BESAR.

Saya tanya pada kamu, susah tak nak bina individu muslim?

Susahkan....?

Apatah lagi sebuah baitul dakwah (rumah dakwah). Ianya bukan sekadar sebuah akad nikah. Ianya adalah satu wasilah untuk urusan lebih besar dari itu. maka bersedialah dan berfikirlah sewajarnya akan hal ini. Berbicara tentang perkara ini amat berbeza sekali fenomenanya dikalangan ikhwah dan akhawat sendiri.

Berbual dengan suami saya sendiri mengenalkan saya akan kepelbagaian sikap-sikap ikhwah (rakan-rakan seperjuangan) mahupun saya sendiri mengenali banyak kisah-kisah akhawat yang ada.

Lain orang, lain ragam dan ceritanya.

Sebelum melangkah, mengambil keputusan dan memasang niat, jadilah perjalanan antum menuju anak tangga seterusnya, perjalanan yang terbaik sekali dari awal, sehinggalah pengakhirnya.

Di situ ada barakah, di situ ada kemanisan, di situ ada sebuah cerita yang layak diabadikan untuk dijadikan contoh buat anak-anak kita nanti. Kisah kita takkan sama dengan kisah ibu bapa kita dahulu.

Dakwah di zaman ini berbeza. Sikapnya pun berbeza. Maka penjagaannya begitu juga.

Sikap ikwah dalam menjaga ikhtilat (perhubungan lelaki dan perempuan) ini berbeza sekali. Ada yang sangat menjaga hingga tak memandang perempuan pun (ehem ehem), sehinggalah yang suka memandang akhawat untuk mencari calon pasangannya. Ada yang mahu menunggu hingga umur 30 tahun, mencukupkan keperluan serba serbi barulah nak dibina mahligai rumah tangga ini. Ada yang sedari belasan tahun sudah decide untuk bertunang demi berumah tangga.

Begitu juga naluri seorang akhawat berbeza sekali. Ada juga yang dah bersedia awal. Ada yang belum lagi. Dan saya nampak indahnya ikhwah akhawat ini kerana mereka tak memilih couple sebagai jalan penyelesaian dalam menyelamatkan perasaan. Mereka tetap memilih akad demi menyelamatkan perasaan mereka.

Banyak orang banyak kisahnya. Banyak contoh boleh didapati. Ada yang memberi contoh terbaik. Ada yang amat menjaga segala proses BMnya sehingga semua terkejut saat dia mengumumkan tarikh pernikahannya. Ada juga yang sedikit longgar dalam urusan BMnya. Contact tanpa orang tengah dan sebagainya. Antum lihat, dan tanyalah hati antum apa yang terbaik mahu antum ikuti.

Kerana antum akan menjadi contoh pada anak binaan antum dan anak-anak antum sendiri. Jika antum sendiri longgar, maka longgarlah anak binaan antum. Begitu juga anak-anak antum. Namun jika kita benar menjaga langkah-langkah kita semenjak awal, hingga akhirnya, itu akan menjadi contoh pada anak binaan kita.

Bukan itu sahaja, bagaimana penjagaan hati anda dengan Allah? Takkah anda malu cintamu pada Allah telah tercemar? Sebab ada juga yang bertunang lama, dan akhirnya membuka ruang untuk diri mereka bercouple tanpa disedari, bercinta tanpa sah. Ini adalah suatu virus yang akan melemahkan jiwa seorang akhi dan juga ukhti.

Melamar secara direct

Ada juga akhwat yang melamar ikhwah secara direct. Walaupun paling ramainya adalah ikhwah sendiri. Ada yang secara sms mahupun email. Saya tersenyum terkadang menerima berita ini. Dan terkadang saya berfikir, takkan naqib ikhwah tersebut ataupun ikhwah lain tak memberikan contoh kepada ikhwah tersebut bahawa; sebelum melamar, rujuk dahulu naqibah akhawat tersebut.

Itu lebih gentleman, dan sejahtera untuk hati ikhwah dan akhawat tersebut.

Akhwat rasa sangat offended bila ikhwah melamar tanpa adanya kehadiran orang tengah. Walau beremel, biarlah ada orang tengah. Jika bersms, biarlah ada orang tengah mengetahuinya.

Suka itu penting dalam berbaitul Muslim, walaupun itu bukan satu syarat kerana perasaan itu boleh dibina. Ada yang dah berkenalan terlebih dahulu, ada mengenali lewat program ataupun emel.

Namun untuk memilih calon isteri itu, bukanlah memberi ruang untuk mata kita meliar mencari siapakah calon isteri kita.

Kerana kita berkahwin sendiri untuk menjaga hati kita. Agak ironi dan pelik, jika sebelum kahwin sendiri kita sudah tidak menjaga hati kita dan membenarkan syaitan-syaitan memasuki ruang hati kita.

Kerana itu, walaupun tidaklah semua cerita Baitul Muslim ini indah, namun pada kebanyakannya, jika proses itu dimulakan dengan perbincangan bersama nuqaba, outcomenya pasti indah samada positif mahupun negatif.

Kebanyakan akhwat yang merujuk saya apabila ada ikhwah melamar secara direct, outcomenya pasti sedikit mengecewakan ikhwah tersebut. Samada ditolak bulat-bulat, mahupun akan berlaku masalah di perjalanan.

Indahnya apabila dakwah menjadi sandaran kita.

Ada kata-kata dikalangan ikhwah yang mengatakan bahawa, kalau kahwin dengan akhawat ini, confirm settle agama. So, sekarang kita kena carilah yang comel dan cantik pula.

Saya tergelak juga menerima kenyataan ini, sebab memang sisters sendiri beranggapan begitu. Ada kata-kata mengatakan:

' asalkan ikhwah sudah! tak kisahlah siapa pun dia!!'

Niat untuk kahwin sesama ikhwah akhawat itu sangat bagus. Dan itulah yang lebih utama. Tapi berkahwin ini melibatkan dua pasangan yang ada hati dan perasaan . Bukan nak kahwin dengan benda. Di situ ada nilai-nilai manusiawi. Manusia ada kelemahan - kelemahannya. Tak semua akhwat sama level dalam tarbiyah dan dakwah. Ada yang tak cukup muwasafatnya lagi. Ada yang lebih utama untuk dikahwini lebih dahulu berbanding lain.

Jika kamu letakkan dahulu citarasa diri kamu berbanding dakwah, adakah kamu ini wajar digelar rijal dakwah? Allah akan beri kamu yang terbaik. Jika kamu memilih pasangan kamu kerana Dia.

Sebab itulah nuqaba perlu disantuni dahulu. Ada yang bermasalah dengan nuqaba, maka santunilah orang tengah yang lebih ditsiqahi. Di situ orang tengah akan suba sedaya upaya menjaga ego seorang lelaki mahupun seganya seorang perempuan dalam proses ini. Pengenalan dalam pertunangan berlaku di bwah pandangan mata Allah, bukannya syahwat. Dan insyaallah kamu akan dikurniakan orang yang terbaik buatmu.

Saya tak tahu berapa ramai ikhwah yang baca artikel ini, namun ingin saya katakan pada mereka, pinanglah akhawat (rakan perempuan) kerana dakwah.

Jangan kaburinya dengan perasaan suka mahupun cinta pada sebuah keindahan wanita. Maknanya terkadang terkaburnya niat kita itu menjadikan istikharah kita tak menentu, mahupun kita tergopoh gapah dalam bertindak. Bila kita berkahwin kerana Allah, kita akan menjaga setiap langkah-langkah kita dalam berBM ini termasuk tempoh pertunangan itu sendiri yang banyak mengundang fitnah dalam hati ini.

Tempoh pengenalan sebelum berkahwin itu penting untuk melihat keserasian. Namun berkenalan selepas kahwin itulah terlebih indah serta manis. Setiap saat akan ditunggu demi mempelajari sifat baru pasangan kita.

Jagalah gentlemannya anda dengan tidak bertanya direct pada akhwat. Jangan malu untuk meminta bantuan orang tengah. Anda akan dihormati dan dikagumi oleh mana-mana akhwat pun. Jika mereka menolak, keegoan anda tidak terusik dan anda pasti akan dicarikan akhwat lainnya.

Untuk akhwat, keadaan diri kita berbeza. Satu ekstreme, ramai akhwat sudah meniti senja usia, menantikan pinangan ikwah yang mahu meminangnya kerana dakwah. Mungkin umur sudah beranjak, muka sendiri tak berapa comel. Sangat tangkas pula tu dalam dakwah menyebabkan ikhwah sedikit kecut untuk meminang. kita jelas dalam memilih ikhwah sebagai pasangan hidup kita kerana kita mahukan ketenangan hati dan kestabatan di atas jalan dakwah. Namun bagi ikhwah, keadaan mereka berbeza pula.

Jika ada orang soleh meminangmu, jangan menolak dahulu sebelum bersyura dengan orang yang bertanggungjawab ke atasmu (ini jika pinangan itu direct padamu). Walaupun cara itu salah dan tidak menghormati statusmu sebagai akhawat (rakan perempuan), namun di situ ada nilai ukhuwah yang perlu kita santuni pada ikhwah. Ada tarbiyah yang perlu kita ajarkan pada ikhwah dengan cara yang mudah dia terima tanpa merendahkan egonya.

Dahulu pernah ikhwah mengatakan akhwat kita ibarat warden penjara. Mereka tak tahu kita bertindak sedemikian kerana kita amat menjaga hati kita dengan Allah. Kita tahu kelembutan kita mesti mencairkan hati para ikhwah. Kerana itu kita tak mahu menjadi bahan fitnah.

Namun seluruh fikrah ini mengajarkan kita untuk berlemah lembut dengan manusia dan juga sentiasa mengajari manusia yang silap dengan cara yang terbaik. Maka bersyuralah. itu kuncinya.

Dan nak tahu something? Jika antunna sendiri berkenan untuk berkahwin dengan seorang ikhwah, jangan segan untuk bertanya naqibahmu. Itu bukan perigi mencari timba. itu usaha untuk menyelamatkan hatimu. Bila adanya orang tengah, takkan terasa segan dan malu. Orang tengah akan memainkan peranannya, walaupun prosesnya lambat.

Tidak semua yang melalui BM ini perfect.

Sepertimana orang yang kahwin selepas couple pun ada masalahnya, ada yang bercerai even. Begitu juga dengan BM. BM ini wasilah untuk kita dapat redha Allah, tapi kita pasti diuji. Fasa pengenalan pada awalnya sukar bagi dua insan yang langsung tidak pernah bercakap dan bertentang mata pun, namun disebalik itu ada kemanisan yang amat sukar diungkapkan.

Ianya amat manis, subhanalllah.

Tetapkan matlamatmu. Biar jelas. Biar terang.

Itulah dia kerana dakwah dahulu. Kerana Allah dan rasulNya dahulu.

Tak semua ikhwah perfect dan tak semua akhwat perfect. Carilah kesempurnaan itu betul-betul pada dakwah, baru yang lainnya. Allah akan cukupkan keperluanmu akhi wa ukhti, jika kamu memilih Allah sebelum yang lainnya insyaallah.

Jadilah moderate dalam prosesnya

Alhamdulillah, jika proses BM itu dimudahkan Allah. Berimbanglah. Berbincang itu perlu untuk menetapkan perkara-perkara yang penting di dalam kehidupan rumah tangga. tapi di situ jangan terlalu bermudah-mudahan dan menganggap bahawa tunangan kita itu milik kita dan kita boleh menyintai dia sesuka hati kita. Bila Allah sebagai sandaran, segalanya kelihatan dan dirasai rasional.

- Artikel iluvislam.com

p/s : post benda ni bukannya suka-suka.. masuk umur 20 an ni, ramai sangat yang bicara soal nikah sedangkan kita perlu jelas soal apa kita perlu nikah terlebih dahulu. sekadar pembuka minda. tq 4 spending ur time reading this post

nota north star : love is such an easy game to play.. jangan mainkan hati dan perasaan orang lain sbb mungkin satu hari nanti benda tu akan berbalik kat diri kita balik..

sampai disini sajalah


moga Allah Redha

4 comments:

Noor Faradzela Binti Mohamad said...

salam tira :)

hmm..sebenarnya ade satu benda yg selalu bermain di fikiran kita (cewahh)

hm..mmg kita kena pilih yg terbaik utk pasangan hidup.dlm artikel yg athirah post ni..ada dinyatakan : pilih ikhwah akhawat..terjamin hidup, terjamin agama..

tp, persoalannya..kalau semua cari ikhwah akhawat, siapa yg nk khwin n didik org2 yang luar lingkungan jamaah..? mcm mat rempit ke, kaki lepak..mne yg dikatakan dakwah tu klu hidup dgn org 'baik2' je?

ade akhwt2 ni klu ckp mat rempit ke,kaki lepak..terus reject..sedangkan hidayah tu kn dtg pelbagai bentuk.mne la tw lepas khwin dgn akhwt.lelaki tu berubah..jd kaki masjid lak..ha..cmne tu?? :)

byk artikel2 islamik ni menceritakan khwin sesama jemaah..belum pernah pula di ceritakan khwin org luar dripada jemaah.

musykil sikit sebenarnya..benar ke kite kena pilih org yg terbaik?? -ye,,kte tw nk yg terbaik, kena jd terbaik-

tp tak mustahil kn,,kite dah jd yg terbaik..tp,tak dapat yg terbaik? kira ujian tuu...

he..sila jwb :)

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

yup.memang ada yang da baik tapi dapat yang x baik..
contoh macam asiah dgn firaun..
itu ujian

apa-apa pun, Allah da janji perempuan yang baik untuk lelaki yang baik..

lagi satu nora, mampu ke kita untuk didik imam kita menjadi baik ? sedangkan kita ni hanya tulang rusuk..

maksud ana, biarlah dakwah tu kita dapat sampai hari tua kita.. dengan orang yang boleh pimpin kita ke jalan-Nya

tapi bukan semua dapat apa yang mereka nak kan..

mcm nilah nora, kita sama-sama berusaha jadi baik, jadi solehah dulu..

soal jodoh tu rahsia dan urusan Allah

dan ingat banyak-banyakkanla berdoa sebab doa tu la wireless kita dgn Allah tanpa sempadan

andai memang "dia" jodoh kita, terimalah dgn redha dan ikhlas.. mungkin ada hikmah di sebaliknya


harap terjawab *
he.. ana tak de pengalaman la..
nora patut tanya kak maryam jameelah tau.. beliau da mutajauwijah..

Noor Faradzela Binti Mohamad said...

huu..terjawab2..
berusaha jd baik tu sudah tentu..

tu la..cume musykil je td..
hrpn kite utk dpt yg soleh tu setinggi gunung..
tp at the same time, kne la sedia gk kn..kalau2 dpt yg kurang soleh..

lg satu..yg ni berdasarkan penglmn laa...

yg nmpak islamik, tak semestinye soleh.

haa..

thanks tira..sory klu kte cm wt post lak kt komen ni.huu

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

setinggi gunung ?
haha.. lawak la ayat

hakikatnya jomla kita cari cinta Pencipta sebelum cinta ciptaan..

yang pentingnya hati..

ana pun tgh tazkiyatun nafs.. =)
sama-sama yuk !