Monday, August 10, 2009

dah 'ada' ke ?

hmm, soalan yang da lali telinga aku dengar..
sejak muka macam da matured n umur da meningkat 18..
tapi ketinggian macam bdk comel je...hehe

erm,
actually aku x suke la nak kena jawab soklan yang sama..
nak-nak plak orang tua y tanya..
nak diam..kang kata rude plak..
so, aku pun jawabla .." x de lagi la, nak blaja dulu"..
tapi dyorang x percaya plak..
adehh..
ade ke patut dyorang ckp aku da ada..tapi x nak bagitau..

dalam hati aku memberontak je..
nak je aku ckp.."orang ckp x de, x de la..x de sapa pun y nak kat org masa ni"..
tapi aku diam jugak...
kata-kata ku x terluah..
cuma senyuman pahit terpamer di wajahku..

ada tu, orang lain plak tanya..
"laa, kenapa x de lagi..patut masa2 mcm ni la kena ada..esok2 senang, x yah cari da"
hmm..duhai auntie ku sayang.. bukannya org kena kawin esok..
sekali lagi aku membisu dan kata-kata terpendam jauh di lubuk hati..

adakah ini pemikiran orang masa kini?
adakah perlu untuk ada seseorang dalam hati sebelum nikah?

aku tau ummi n ayah x ske mende2 mcm ni..
ada tu plak, sorang hamba Allah ni pegi tanya soalan maut ni depan ummi n ayah aku..
nak je aku jerit.."senyapla, tanya la soalan lain ke?..."
jawapan sama.." saya x de lagi laa.."

kadang-kadang..aku ada terfikir juga..
betul ke x de siapa-siapa y special dalam hati aku?
nafsu menyebut nama ajnabi2 y pernah hadir dalam hidupku..
pantas, aku menggeleng-gelengkan kepala ..
hati menjawab " cukupla Allah, Rasul, Ummi dan Ayah serta Sahabat2ku"
kerana saat ini, masanya belum tiba lagi untuk membina masjid..

belajar,belajar dan terus belajar itu y utama..
dan meletakkan prinsip "belajar no. satu, Islam bukan no. dua"

kerana bila masa dan waktunya telah tiba,
jodoh x kan ke mana..

so, ingatlah janji Allah kepada kita bahawa..
"wanita yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan y baik"


..seKiaN..

13 comments:

matadore said...

huhu.
sbr yer.
;)

Athirah said...

> matdore

memang..
sangat bersabar
fuhh :)

siti-situ-sana-sini said...

org2 tua mmg la x phm bahasa..
well, dorg hnye tnye dgn org yg mcxm tira je..
hahaha
kte x pnah kne serang pon dgn soalan plek cm tu..

mke bdak2...nk wat cne
tp klu org tnye tira lg en,ckp je da ade..
tunggu nk tunang je..

lalala~~

aeisyulillah said...

haha... i am alwiz being asked wif dat question..

takpe... ridhallah ahammu min ridha-nnaz...

ble tibe masenya.. Allah akan bagi signal..

kita belajar dulu!!!!!!!!

siti-situ-sana-sini said...

pergh...
mature gk ek korg nih...
serius, x sangke...

Athirah said...

> siti hajar

orang x tanya la kat aja coz u have a very cute voice..

no offense ~

pastu kita en da mature..
sweet 18 la katakan..hek
even masa f3 pun ada org tanya kita wat camtu x leh wat apa r..

okla,

kita ckp da ada tunang..
my tunang - aKaun y tercinta

Athirah said...

> aesyulillah

kalau org pandang aku mature..
org pandang ko tua..hehe
dgn 'aset' ko tu

sbb tu ar kena tanya..
lala~

atok said...

wahwah ade org yg tanye tu nk sunting la tu sbb tu die tanye
keke

ichiexe said...

agak2 sape r jantan malang yg nk kt ko.....hahahahaha :p

siti-situ-sana-sini said...

ish em ni

mcm la ade pompuan nk kt ko..

cm bgus je..hoho

laki tu lucky tw

Athirah said...

> atok

heh, x de la..
kecik lagi la..
len la atok..
da tua..
nenek mana? hee

Athirah said...

> ichieve

ni sape sesat ni?
dtg page org pastu x bagi salam..
hmm, n now u want to provoke me?
provoke org len la ek..
aku x layan..

Athirah said...

>siti hajar

tenkiu 4 ur words
well, in order to get a nice hubby..
we have to become nice first ?
rite?..ehehe