Monday, August 17, 2009

aku dan tanggungjawab

hmm.. aku rasa macam nak cakap pasal isu tanggungjawab plak..

well, sume orang ada tanggungjawab en?
-sebagai anak
-sebagai kakak,abang atau adek
-sebagai kawan

tapi sejauh mana pelaksanaan kita dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan oleh Tuhan ini ?/

sekali lagi aku cuba untuk memuhasabahkan diri ini yang sering leka dan alpa

dulu..

maSa darjah 2 :
aku dilantik jadi penolong kelas..
time budak2 en? apala y aku tau sangat,
just lead salam bila ketua x de..
ni bila kelas bising, aku biar je..
sebab aku pun wat bising sama..

maSa darjah 3, 4 dan 5 :
aku dilantik jadi pengawas..
aku x tau sama ada aku ni jadi pengawas dlm erti kata sebenar ataupun mawas?
hmm, but still i am a human-being..
pengawas pakai baju warna biru la katakan.,huh

bila perhimpunan tarik bendera biar sampai atas..(kengkadang tu x sampai pun)
pastu lead ikrar..
suro budak2 diam time assembly..
n make sure class dlm keadaan y terkawal bila cikgu2 x de..
tu je kot, seingat aku la apa y pernah aku sumbangkan kat sekolah..

ehh, ada lagi satu..aku ni ditugaskan jadi pengawas jaga tangga tengah..
cikgu2 je boleh lalu tangga tu .. setakat ni, aku memang komited ar jaga tangga tu..
jadi Jaga senanya..x pe2, ikhlaskan niat..

maSa darjah 6:
aku pindah sekolah baru coz parent nak pindah rumah..
bayangkan ar, kena berpisah ngan kengkawan n amik UPSR kat sekolah lain..
waa, actually sedih.. tapi nak wat cam ne en?

n dengan x disangka-sangka ..
aku dilantik menjadi ketua kelas kat sekolah kebangsaan aku y baru tu..
terkejut betul, well, biasanya lelaki en y kena jadi ketua..
ni pompuan plak..
aik, dunia da terbalik ke?

cikgu y lantik aku coz cikgu kata lelaki kelas tu mcm x leh harap..
hmm, pelantikan aku ni bukannya y kali pertama..
actually cikgu da lantik da 2 ketua kelas pom sebelum aku,
tapi dua-dua tu x nak..
so, cikgu terpaksa la lantik aku..the last choices..
aku terima.. da sume org x nak, sape nak urus kelas?

alhamdulillah, aku da ada pengalaman jaga kelas sblum ni sbgai pengawas,
so, wat keje sbagai ketua kelas ni mcm x banyak beza ..
but still, it has slightly different from being a prefect sebab ni melibatkan kelas je..
senang cket nak handle..

maSa tingkatan 2 dan 3:
sekali lagi, amanah dipikulkan ke atas bahuku,
aku dilantik menjadi prefect,
tapi ni lain sket,
coz da sekolah menengah..
kerjanya spot-check, kawal sekolah..
tolong cikgu uruskan sekolah supaya x ramai y buat masalah..

jadi pengawas ni,
sedikit sebanyak telah merapatkan hubunganku dengan cikgu2..
paradigma aku juga berubah..

seringkali kita memikirkan posisi dan perasaan kita sebagai student..
tapi pernahkah kita terfikir posisi dan perasaan cikgu2?
bila budak2 langgar peraturan..
bila budak2 baca n tonton bahan y x sepatutnya..
bila budak2 bantah dan lawan cakap cikgu2..
cikgu2 y letih memikirkan cara untuk mendidik anak-anak muridnya..
tetapi apakah peranan kita? fikirkan..

sama ada aku jadi pengawas atau x,
orang still melabelkan aku sbagai "skema"..
well, pendirian aku x kan berubah even org mengata y bukan2..
x salah jadi skema.. ikut peraturan..
sebab peraturan tu diwujudkan untuk dipatuhi..bukan dibantah..
buat apa nak bantah2?..
buat apa nak mengata belakang cikgu?
sume tu x kan mengubah peraturan y sedia ada..
n at last, kita kena akur juga..

ikutlah peraturan selagi mana ia x melanggar hukum syarak..
seperti kita ikut dan patuh dengan segala gerak-geri, bacaan dan perbuatan di dalam solat..
mengapa x dibawa ketaatan itu di luar solat?..
tepuk dada, tanya iman..tanyalah hati

maSa tingkatan 5:
aku pindah sekolah baru time tingkatan 4,
atas permintaan ayah pada mulanya..
sebab aku x pernah terfikir untuk berpindah..
bagi aku, kita boleh berjaya kat mana-mana..
x mengira tempat ataupun suasana..
because nothing is impossible to a willing heart..
tu prinsip aku ..

tapi, sebab masa awal2 form 4 tu,
penolong ketua umum mcm ada hidden agenda.
dy suro aku pegang kunci blok asrama puteri,
aku pelik..
x kan suro aku?
n akak tu panggil aku n ckap ngan aku face to face kat bilik warden..

"tira, akak nak tira tolong akak jaga asrama ni.."
"kenapa saya?...pilihla orang lain ke?"
"alaa, tira ni, x leh ke akak nak mintak tolong ?"

hmm, bijaknya akak tu bermain dengan kata,
dan aku tau niatnya,
dia mahu aku jadi penggantinya untuk tahun hadapan..

dan aku nampak riak wajahnya berubah,
bila aku menyatakan bahawa aku hendak berpindah sekolah..
bukanla bermakna aku cuba untuk melarikan diri dari tanggungjwab..
tapi cukupla sekadar itu,
aku ingin memberi peluang kpd orang lain untuk merasa berada di atas..

memang ketentuan Tuhan,
aku x dapat lari dari takdirnya..
sekali lagi aku diuji masa form 5..
aku dilantik sebagai setiausaha pengawas di sekolah baruku..
x terjangkau akalku..
mcm mana nak melaksanakan tanggungjawab seberat ini?
n pada tahun y sama aku bakal menghadapi SPM ?

sungguh, Allah x kan menguji hambanya sekiranya hambanya x mampu
dan Allah x pernah silap untuk memberi ujian tertentu kepada hamba2-Nya y terpilih..

aku cuba sedaya upayaku..melaksanakan apa y diamanahkan..

* * * * * * * * *
habis hikayat aku zaman sekolah dolu-dolu..
bukanlah aku menghitung berapa banyak jawatan yang pernah aku pegang..
tapi apa y penting sejauh mana usahaku dalam menunaikan tanggungjawab y telah diamanahkn..

bak kata seorg cikguku : tugas itu amanah, kerja itu ibadah

dan kini aku merasa kemanisan berada di bawah..bila org x mengenaliku sebagai orgy berjawatan..bila orang melayanku sebagai orang biasa2..aku bahagia..

sesungguhnya kehidupan ini umpama roda..
kadang2 diatas..kadang2 di bawah..
dan ingatlah,
x selamanya kita di atas,
dan x selamanya kita di bawah..
kerana roda itu berputar dan terus berputar...
selagi hayat dikandung badan..

8 comments:

aeisyulillah said...

lecturer American Govt ak salu cakap,

Civilisation is survived by rules..

huu... tym skul rendah dlu. tetiap tahun jd ketua kelas @ penolong.. boys skul en..

msuk skul menengah lak, tetiap taun jd pengawas..

adoi.. berat...

harap kat inti nh bleh rase dipimpin lak.. cari p'alaman..

yatiminidzam said...

hm.. I think u did well tym s.u pngawas dulu..
Tahniah2...

atok said...

inilah yg atok fkirkan stiap kali ditawarkan jd pengawas.
jgn lupe,kat akhirat nanty Allah mesty tanya balek amanah kita.
hhuuuuu

Athirah said...

> aesyulillah

well, jauh perjalanan luas pengalaman..

setiap insan ada tanggungjwb dan akan disoal tentang tanggunjwab y diamanahkan..

itu y kita risau, sbb tu urusan kita dengan Allah..

Athirah said...

> yatiminidzam

waa, da ada blog ko ek?..tahniah2
welcome to the world of blogging..

er, cam x de kaitan je ngan komen ko..heh

Athirah said...

> atok

atok pernah jadi pengawas ke?

yatiminidzam said...

terimekasih2..
Heh..
Jdkn bl0g,medan anjakan paradigma..

Athirah said...

yup2..
anjakan paradigma

berdakwah
bukan sahaja dgn cara talaqi
tapi juga dlm dunia cyber ni

tanggungjwab dakwah, tanggungjwb semua..

^_~