Wednesday, September 1, 2010

tip ubat batuk

minggu lepas, aku dengan aina, aini, yaya, nady, asma n pura pergi ke perpustakaan negara...
niat di hati, ingin mencari bahan untuk assignment titas (tamadun islam n tamadun asia)

assignment ; faktor kelangsungan tamadun islam, eropah, china, India, Melayu..

untuk sampai perpustakaan negara (PN) uh, kitorang ambil ktm dari batang benar.. berhenti dekat stesen putra.. then, ambil teksi..

kitorang pun tahanlah satu teksi ni..
orang cina. tua. muka macam serius.

even PN dekat je tapi lambat juga nak sampai sebab da nama pun kl en..
traffic jam je memanjang..

kebetulan pula,
time tu kurang sihat sket..
so, batuk-batuk la dalam teksi tu..
hehe.. maaf ye
mengganggu ketenteraman awam sungguh la aku ni..

tetiba, pak cik tu tegur

you demam ah ?

kawan aku y baik hati tolong jawabkan

aah pak cik, dia tak sihat sket ari ni

oo, you kalau mau cepat baik.. you letakkan 5 titis minyak cap kapak dalam mulut you, lepas tu you tido.. kalau tak percaya cakap saya, you cuba dulu la..

hehe.. aku tersenyum.. buat lawak ke hapa pak cik ni..
tak pernah aku buat.. ni da bertentangan dengan norma2 hidup seorang aku.. heh..
ye la sangat..

betul ke ni ?

iyaa la.. you tak payah percaya cakap doktor.. ikut je cakap saya.. kalau you sembuh, belanja saya.. okay??

haha.. demand sungguh pak cik ni la..
by the way, thanks a lot for the 'ilmu'..

balik je rumah..
agak2 pukul 10 mlm tu, aku pun tanya la ina ..
nak sket minyak cap kapak..

bila ina tengok aku cuba nak tuang cap kapak dalam mulut

ehhhhh, buat apa tu? risau benar bunyinya

nak minum sket, he he he

la, tak payah.. tak payah.. sapu je minyak TYT ni dekat leher tu..

=(

ilmu baru tak dapat nak aplikasi,,
apa nak buat,,
da ina sayang kan?.. ha ha
kalau suruh betul2 pun, aku tak berani pun
saje je acah2.. bajet berani la sangat..

tapi kan bila aku ingat balik..
releven ke statement pak cik tu kata ubat doktor bukannya boleh percaya sangat..??

heh.. teringat pula.. masa first2 kena demam tu..
pergi la jumpa doktor kat HEP..

dia check la suhu sume .. then, dia cakap

you have a bad fever.. now, no more fasting

huaa.. rasa nak nangis jek.. ada ke patut suruh orang bukak pose?
sampai sudah, aku still puasa... sayang la puasa tu..

tell you what,
doctor tu bagi 8 jenis ubat..

- ubat antibiotik, ubat selsema, ubat batuk, ubat diarrhea, panadol berpapan-papan..

banyak siih..

sebelum keluar bilik doc tu, sempat lak dia cakap ;

you have to eat all of your medicines !!

=(.. ceh, baru je nak ngelat..

ubat semua tu sebagai pemudah cra je kan untuk kita sihat balik?
yang bagi sihat tu Allah
yang tarik nikmat sihat tu pun Allah..

pengajaran dari kisah ni untuk dirku sendiri ;

jaga kesihatan anda.. hargai diri sendiri dan jaga hak2nya supaya tak jatuh sakit lagi..
demam punya pasal.. sebab busy, ingat dunia ingat akhirat
lupa pula badan ni kena rehat
kita bukan robot kan?

aiyaa tira.. diri sendiri pun x bleh nak jaga betul2
macam mana nak jaga orang lain?

okay .. okay..
baik .. baik..

mulai hari ni,, kalau nak buat kerja pun..
berpada-padalah.. jangan kerja kuat sangat.. nanti sakit
jangan kerja bertangguh.. nanti ketinggalan

kerja selagi ada daya
selagi ada tenaga..
da sakit buat cara sakit kay !

actually, hari tu terlintas dalam hati
da lama x sakit.. jealous tgk orang sakit..
tanda Allah sayang..
Allah ampunkan dosa walaupun tercucuk duri
alhamdulillah,
demam ni sedikit sebanyak telah memuhasabahkanku
membuka mata tentang kawan yang sejati
tentang nikmat2 yang sebelum ni Allah beri iaitu nikmat sihat..
nikmat yang mana lebih berharga daripada lautan emas..
semoga demam ni menjadi kaffarah dosaku yang sebelum ni dan akan datang..

sekian..


May Allah Bless Us

3 comments:

mar mp 86 said...

biar betul pakcik tu suruh masukkan dlm mulut? xmenahan.. dala panas...

hm. tula, ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.. =) nikmat sihat tu sangat berharga..

muna majidah said...

athirah,
for me its better to juz let go all the medicines! later, it will be cured normally..

i've attended a talk from a doctor then she said; "we always get fever but sometimes we've to look at it positively. common fever actually is the reaction fr the body to strengthen our antibody in order to fight with diseases". Allah knows our needs.


p/s:i'm just giving my opinion like that "pak cik". have a try! cewah.. but if the fever still continues, plez consult a doctor that is better than ME..

wassalam

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

> mar mp

kita lebih menghargai bila kita kehilangan kan?

sekurang-kurangnya
kehilangan sihat mengingatkan kita supaya bersyukur dan terus bersyukur..

perancangan Allah x pernah silap.
He knows the best for us.. =)

> muna

thanks ek..
btw, da pernah cuba x guna ubat
but then, last2 kena pergi klinik juga

kita jenis y susah nak sakit..
sekali sakit memang lama..

kalau boleh memang x nak bergantung kat ubat en..
nak wat cane..

tapi Tuhan yang maha menyembuhkan..

apa2 pun.
thanks dr.muna..
=)